Produžite trajanje baterije laptop računara

Produžite trajanje baterije laptop računaraKada ste u pokretu i radite na Vašem laptop računaru od ključnog je značaja trajanje baterije Vašeg laptopa. Postoji nekoliko malih i jednostavnih stvari koje možete da uradite na Vašem laptop računaru kako bi ste produžili trajanje baterije samim tim što ćete smanjiti potrošnju iste.

 

 

Smanjite osvetljenje i jačinu zvuka

Ne možete poverovati koliko se baterija crpi prilikom velikog osvetljenja ekrana. Što više smanjite osvetljenost ekrana laptopa baterija će trajati više. Ne samo da štedi bateriju već smanjivanje osvetljenosti štedi i Vaš vid jer nije dobro za vaše oči da gledate u previše osvetljen ekran.

Pored smanjenja osvetljenja tu je bitna stvar smanjivanje jačine zvuka koja baš i neće mnogo uštedeti ali veoma malo ponekad puno znači. Ukoliko ne koristite zvučnike uopste, prigušite zvuk stavljajući ga na Mute. Ako Vam je zvuk manje/više bitan tokom korišćenja jednostavno ga malo utišajte i to će svakako doprineti štednji.

 

Uklonite eksterne uređaje sa laptopa

Isključite sve eksterne dodatke koje koristite na svom laptopu kao što su USB flashevi, miševi i eksterni hard diskovi. Ovo pravilo važi i za CD/DVD/BR čitač. Izvadite CD iz čitača laptopa jer kada se disc nalazi unutra obično je sam čitač aktivan iako ne koristite podatke sa CD-a jer su tu razni baferi i provere kojima upravlja operativni sistem tako da tu gubite značajno na kapacitet baterije.

Štednja baterije

Isključite WiFi i Bluetooth

Ukoliko ne koristite obavezno isključite Wireless i Bluetooth. Opciju za isključivanje WiFi-a i Bluetootha ima gotovo svaki moderan laptop. Bilo koja od ove dve opcije crpi bateriju od kojih se poseban akcenat stavlja na Wireless jer se aktiviranjem Wirelessa na Vašem laptop računaru aktivira i WiFi kartica koja služi za obradu podataka, prijem i odašiljanje signala.

 

Defragmentujte Hard Disk

Vrlo je važna ušteda resursa kada želite da štedite bateriju. Defragmentujte hard disk jer ćete tako smanjiti njegovo „mučenje“ prilikom pronalaženja podataka koje zahtevate vi ili operativni sistem. Čim hard disk manje i opuštenije radi on doprinosi naravno i manjoj potrošnji baterije.

 

„Uspavljivanje“ računara – Sleep Mode

Sa ovom funkcijom koju danas imaju gotovo svi PC bilo desktop ili laptop možete uštedeti mnogo baterije. Veoma je važno ako baš dugo ne koristite svoj laptop da omogućite ovu opciju koja će laptop staviti u Sleep mod i koristiti minimalno resursa tako što će čak neke delove hardvera potpuno odstraniti iz upotrebe. Naravno tokom Sleep moda niste u mogućnosti da bilo šta radite na računaru.

 

Regulišite temperaturu

Ako se laptop računar previše zagreva onda se i baterija može mnogo više grejati što smanjuje celokupan vek njenog trajanja. Bitno je da rupice za vazduh na laptop računaru budu slobodne za protok vazduha. Ako ostavljate svoj laptop računar na duže vreme bez korišćenja, potrebno je da ga ostavite negde na umereno hladnije mesto gde nije direktno izložen izvorima toplote ili sunčevoj svetlosti.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

U kog proizvođača laptop računara imate najviše poverenja?

Acer - 5.7%
Apple - 11.4%
Asus - 14.3%
Dell - 5.7%
Fujitsu - 0%
HP - 22.9%
Lenovo - 17.1%
Samsung - 5.7%
Sony - 2.9%
Toshiba - 14.3%

Ukupno glasova: 35