Razer Blade

razer-bladePrva stvar na koju se pomisli kada se spomene kompanija Razer jesu periferni uređaji kao što su miševi, tastature, slušalice i slično ali ovakvo mišljenje se uskoro može promeniti sa pojavom Razer Blade laptop računara koji je dizajniran tako da zadovolji potrebe igrača.

 

 

Prvo što se može u očiti kod ovog laptopa jeste njegov veoma jednostavan ali privlačan dizajn, kućište je izrađeno od aluminijuma i veoma je čvrsto, sa zadnje strane display-a nalazi se veliki svetleći Razer logo koji ubija potencijalnu monotoniju jednostavnog dizajna, Razer Blade je veoma tanak, njegova debljina je oko 22mm što je za laptop sa ekranom dijagonale 17" koji je namenjen za video igre više nego dobro, za poređenje Alienware M18x sa dijagonalom od 18.4" i istom namenom ima kućište debljine 53mm i težinu od 5.4Kg, dok je Razer Blade za 2.6Kg lakši i ima težinu od oko 3Kg.

Iako ovakav dizajn može imati prednosti u pogledu prenosivosti samog laptopa on donosi mane u vidu nemogućnosti ugradnje boljih komponenti koje zahtevaju dodatno, kabastije, hlađenje, pa tako Razer Blade ima lošije tehničke karakteristike u odnosu na Alienware M18x.

Svi portovi kod Razer Blade laptopa su smešteni sa leve strane, što smanjuje mogućnost da se kablovi zapetljaju tokom igre, od portova Razer Blade ima: port za gigabitni ethernet, HDMI port, USB 3.0 port, dva USB 2.0 porta i audio ulaz/izlaz.

razer-blade-1

Kada otvorite Razer Blade prvo što ćete uočiti jeste prisustvo deset tastera i LCD multitouch display-a koji su smešteni sa desne strane tastature, ovaj dodatak su u kompaniji Razer nazvali Switchblade.

LCD multitouch dislay služi kao zamena za standardni touchpad, iznad njega nalazi se 10 tastera koji služe kao prečice za pokretanje programa ili izvršavanje makro, kako su i ovi tasteri zapravo LCD display-i na njih je moguće "nalepiti" ikonicu programa koji pokreću ili bilo koji drugi grafički prikaz onoga čemu služe.

Odmah ispod multitouch LCD display-a nalaze se tasteri za levi i desni klik, ipak za razliku od ostatka laptopa oni se ne mogu pohvaliti preteranim kvalitetom.

Switchblade pored svojih osnovnih funkcija može obavljati i neke druge pomoću instaliranih programa, pa tako on dolazi uz deset programa koji Switchblade pretvaraju u numerički deo tastature, web browser ili kontrolni panel za snimanje makroa.

Što se tiče web browser aplikacije ona je veoma primitivna i ne daje puno mogućnosti tu je samo kao sredstvo za upotrebu u krajnjoj nuždi.

razer-blade-2

Multitouch LCD display sem što se može koristiti za prikaz i upotrebu ovih aplikacija se tokom igre može koristiti za prikazivanje statistike vezane za samu igru.

Tastatura laptopa je standardna nema nekih većih izmena, ima pozadinsko osvetljenje i veoma je prijatna za upotrebu, jedina mana može biti premeštanje Fn tastera na desnu stranu do tastera za razmak i smanjena veličina dva tastera sa strelicom (strelica gore i strelica dole), tako da zauzimaju mesto jednog tastera.

Sa tehničke strane Razer Blade predstavlja solidan laptop računar koji može da zadovolji nešto zahtevnije korisnike, GT 555M grafika sa 144 jezgra, radnim taktom od 675MHz i 2GB GDDR5 grafičke RAM memorije sa radnim taktom od 2500MHz je dovoljno da podrži najnovije video igre, ne na maksimalnim podešavanjima, ali svakako na zadovoljavajućim.

Intel Core i7-2640M procesor sa radnim taktom od 2.8GHz i maksimalnim turbo radnim taktom od 3.5GHz koji je, uz 8GB RAM memorije, sasvim je dovoljan za svakodnevne poslove i video igre.

razer-blade-3

Ugrađeni SSD od 256GB omogućava veoma brz rad računara i veću stabilnost kao i manju potrošnju energije u odnosu na HDD.

Baterija od 60W sa šest ćelija daje mogućnost do četiri časa neprekidne upotrebe laptopa.

Detaljne tehničke karakteristike laptopa možete videti u tabeli:

Dijagonala: 17"
Procesor: Intel Core i7-2640M
Radni takt procesora: 2.5GHz (sa Turbo boost 3.5GHz)
Grafička kartica: NVIDIA GeForce GT 555M sa radnim taktom od 675MHz i 2GB GDDR5 grafičke memorije
RAM: 8GB DDR3-1333
SSD: 256GB, 6Gb/s
Portovi: 1x Ethernet, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x HDMI, 1x audio ulaz/izlaz, priključak za punjač

Po ceni od 2800$ Razer Blade deluje manje primamljivo od Alienware M18x, naravno on ima prednosti kada je reč o prenosivosti ali ne i po pitanju obrade podataka.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

U kog proizvođača laptop računara imate najviše poverenja?

Acer - 5.7%
Apple - 11.4%
Asus - 14.3%
Dell - 5.7%
Fujitsu - 0%
HP - 22.9%
Lenovo - 17.1%
Samsung - 5.7%
Sony - 2.9%
Toshiba - 14.3%

Ukupno glasova: 35