Debian 6

Posle dužeg vremena razvoja, tačnije posle dve godine, nova verzija Debian Linux distribucije postala je dostupna i može se preuzeti sa Debian sajta.

Nova verzija, poznatija kao Debian 6, nosi naziv Squeeze i predstavlja novo stabilno izdanje ove Linux distribucije.

U poređenju sa prethodnom verzijom, Debian 6, koji je razvijan dve godine, ne donosi pregršt izmena, tako da, na prvi pogled, u poređenju sa aktuelnim distribucijama kao što su Ubuntu i Fedora, koje pri svakom novom izdanju dolaze uz pregršt izmena i poboljšanja, Debian 6 deluje zastarelo a za pojedine korisnike čak i razočaravajuće.

Iako, sa ovog površnog gledišta, Debian 6 deluje kao propali projekat koji je izdat samo kako se ne bi zaboravilo na Debian distribuciju, to zapravo nije tako.

U poređenju sa gore navedenim distribucijama Debian je dosta stabilnij jer ne teži da koristi najnovije i često nestabilne verzije software-a, takođe treba napomenuti da svi programi koji su dostupni za Debian distribuciju prolaze rigorozne testove, kako korisnici ne bi morali da brinu o nestabilnim programima ili da gube vreme pokušavajući da isprave tuđe greške.

Što se tiče standardnog Debian 6 paketa on dolazi uz sve programe koji Vam mogu biti neophodni za svakodnevnu upotrebu ove distribucije, takođe je dostupan i minimalni Debian 6 paket koji dolazi uz mali broj programa, ali Vam u toku instalacije daje mogućnost da sami odaberete i instalirate programe za koje smatrate da će Vam biti neophodni.

Uz oba paketa dolaze KDE 4 i Gnome 2.30 grafička okruženja, kao i Google Chrome web browser.

Za razliku od većine drugih Linux distribucija, koje su prešle na LibreOffice, Debian je ostao pri OpenOffice.org paketu, mada postoji mogućnost da i Debian počne sa upotrebom LibreOffice paketa koji se i sada može naknadno instalirati.

Više informacija o ovoj Linux distribuciji mođžete pronaći na: http://www.debian.org/

Ovu Linux distribuciju možete pruzeti sa: http://www.debian.org/distrib/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167