SliTaz

slitaz1SliTaz (Simple Light Incredible Temporary Autonomous Zone) je još jedna neverovatno mala Linux distribucija koja zauzima svega 30MB a sa sobom donosi jednostavno i nezahtevno grafičko okruženje kao i skup najosnovnijih programa za svakodnevnu upotrebu, ne očekujte potpuni OpenOffice ili LibreOffice paket, reč je o malim text editor-ima, Leafpad i Beaver, mtPaint programu za obradu fotografija, Midori web browser-u i još nekim sitnim ali neophodnim programima.

SliTaz koristi OpenBox window manager što mu daje mogućnost da radi na sistemima sa malo RAM-a a da ne izgubi mogućnost jednostavne upotrebe i privlačno radno okruženje.

Kao što je prethodno navedeno, SliTaz zauzima svega 30MB i dolazi uz veoma mali repertoar instaliranih programa, ali ovo ne znači da je on beskorisna minimalna distribucija, SliTaz poseduje Packeg Manager koji daje mogućnost brzog i jednostavnog preuzimanja oko 2300 instalacionih paketa. U slučaju da nemate dovoljno brz internet ili jednostavno nemate stalni pristup internetu, instalacione pakete možete preuzeti i sa oficijalnog SliTaz sajta, skladištiti ih na Vaš računar ili na usb flash i potom po potrebi instalirati.

SliTaz je prevashodno napravljen kao Live distribucija, što zanči da je predviđen da se izvršava sa CD-a ili usb flash-a, u ovom slučaju on se u potpunosti učitava u RAM što Vam daje mogućnost da u bilo kom momentu izvadite CD ili flash i nastavite sa normalnom upotrebom. Ovo, naravno, ne znači da SliTaz nije moguće instalirati, nakon instalacije SliTaz će koristiti RAM po potrebi, takođe poželjno je da obezbedite swap particiju (dva puta veću od kapaciteta vše ram memorije), ako želite da instalirate SliTaz.

Treba naglasiti da, za razliku od većine minimalnih distribucija, instalacija SliTaz distribucije ne bi trebala da predstavlja problem čak ni za obične korisnike jer je čitava instalacija propraćena komentarima i objašnjenjima, ipak ako se nađete u nedoumici na raspolaganju Vam je uvek korisničko uputstvo koje se isporučuje uz distribuciju, kao i mogućnost da postavite pitanje na SliTaz forumu gde ćete sigurno dobiti odgovor.

slitaz2

Što se tiče upotrebe, veoma je jednostavna, SliTaz od običnog korisnika neće zahtevati da često posećuje terminal, što zanči da se običan korisnik može u potpunosti osloniti na grafičko okruženje, bez potrebe da brine o svemu što se dešava u pozadini, ipak sa druge strane naprednijim korisnicima će možda biti privlačno to što će moći da oblikuju SliTaz po svojoj potrebi.

Trenutna stabilna verzija je: V3.0

Više informacija o ovoj Linux distribuciji možete pronaći na: http://www.slitaz.org

SliTaz možete preuzeti sa ove lokacije: http://www.slitaz.org/en/get/

SliTaz instalacione pakete možete preuzeti sa: http://www.slitaz.org/en/packages/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167