Pet najboljih window manager programa

windowmanagerSvakom Linux korisniku je poznato da ni jedna distribucija ne mora da ima bilo kakvo grafičko okruženje, takođe, većini iskusnijih Linux korisnika je poznato da X server koji dolazi uz mnoge distribucije  u osnovi nije zadužen ni za šta drugo sem za crtanje grafike i podršku osnovnih ulaznih uređaja (tastatura, miš, touchpad itd.), zbog ovoga je X server nezaobilazna komponenta svake grafički orijentisane Linux distribucije, i osnov za svaki grafički interfejs. Kako svrha X servera nije da pruži korisniku u potpunosti funkcionalno radno okruženje, već da mu da mogućnost da ga napravi i koristi, za tu svrhu se koriste programi koji se nazivaju window manager, ili skraćeno wm, programi.

U principu, winodw manager je zadužen za upravljanje prozorima, što podrazumeva njihovo organizovanje na radnoj površini, određivanje njihovog ponašanja u određenim situacijama itd.

Kako se svaki window manager ponaša drugačije i ima svoje prednosti i mane teško je odabrati window manager koji ispunjava sve želje korisnika, zato smo mi odlučili da suzimo izbor window manager-a na 5 najboljih za koje smatramo da mogu da zadovolje širi krug korisnika.

 


dwm5. DWM (Dynamic Window Manager)

DWM, iako veoma primitivan i jednostavam wm, u poređenju sa ostalim, morao se naći na ovoj listi jer predstavlja najjednostavnij oblik wm-a. U pitanju je window manager koji prozore ređa po redosledu njihovog pokretanja, prozori nemaju okvir, odnosno dekoraciju, ali ih je moguće slobodno pomerati po radnoj površini, aktivni prozor najčešće zauzima najveći deo radne površine.

Ovaj window manager je namenjen za iskusnije korisnike kojima upotreba grafičkog okruženja nije neophodna, ali nekada može da bude potrebna, manje iskusni korisnici će imati problema sa navikavanjem na okruženje i njegovu upotrebu.

DWM je veoma nezahtevan, ali pruža mnoge mogućnosti kada je reč o njegovom modifikovanju.

http://dwm.suckless.org/

dwm-screen


4. Fluxbox

Fluxbox je u poredjenju sa DWM-om dosta naprednij, po svom izgledu liči na bilo koji standardni window manager, dazvoljava potpunu kontrolu nad prozorima i pruža korisniku jednostavno i privlačno radno okruženje. Razvijen je sa ciljem da bude veoma lagan i brz pa je zato veoma koristan na starijim sistemima, nedostaju mu bespotrebne dekoracije i slične pojedinosti ali funkcionalno ispunjava sve potrebe prosečnog korisnika.

Ovaj window manager se takođe veoma jednostavno modifikuje, bilo pomoću tema, ili menjanjem konfiguracionih fajlova.
Iako dosta naprednij u poređenju sa DWM-om, Fluxbox može delovati strano korisniku koji je tek prešao sa Microsoft Windows sistema na neku Linux distribuciju, jer za razliku od prenatrpanog okruženja koje poseduje Windows, Fluxbox je dosta skromnij i zahteva malo više istraživanja kako bi se došlo do željenog rezultata.

http://fluxbox.org/

fluxbox-screen


e173. Enlightenment

Enlightenment je wm koji ima dosta naprednih mogućnosti, grafički je dosta naprednij od bilo kog prethodno navedenog wm-a, ipak ova naprednost ga ne čini puno zahtevnim pa se zato može koristiti na nekim slabijim sistemima gde korisnik, i pored sistemskih ograničenja, želi da uživa u nekim naprednijim grafičkim efektima. U poređenju sa Openbox wm-om ima dosta više estetskih nadogradnji koje radnu površinu i prozore na njoj mogu pretvoriti u veoma zanimljiv prizor.

Jedina mana koja Enlightenment stavlja na treće mesto je to što, za razliku od Opnebox wm-a, njegova konfiguracija zahteva dosta više vremena, na početku je sve jednostavno, moći ćete da odaberete neke od predefinisanih konfiguracija, ali ako se ikada pojavi potreba da ih modifikujete, to će zahtevati više vremena i poznavanje konfiguracionih fajlova koje Enlightenment koristi.

http://www.enlightenment.org/

e17-screen


openbox2. Openbox

Openbox je veoma lagan i jednostavan window manager koji u potpunosti može da odemni bilo koji drugi napredni window manager, iako mu nedostaju sve lepote koje nudi Enlightenment ili Compiz, Openbox ume više nego da zadovolji prosečnog korisnika koji je navikao na standardno Microsoft Windows okruženje ili korisnika koji želi pregledno i čisto radno okruženje bez previše bespotrebnih sitnica koje bi mu odvraćale pažnju.

Openbox podržava GTK teme tako da ćete moći veoma lako da menjate njegov izgled, što se tiče konfiguracije, Openbox ima samo dva fajla zadužena za ovaj posao a to su rc.xml i menu.xml i oni se mogu konfigurisati ručno, ili pomoću grafičkog alata pod nazivom ObConf koji dolazi uz sam Openbox.

http://openbox.org/


compiz1. Compiz

Od svih prethodno navedenih wm-a Compiz je najnaprednij, ali zbog toga i najzahtevnij. Svoju zahtevnost Compiz može opravdati svojim naprednim mogućnostima, od prethodno navedenih wm-a jedino Compiz koristi OpenGL i 3D grafiku kako bi proizvodio sve grafičke efekte koje koristi. Pored velikog broja ugrađenih mogućnosti Compiz se može nadograditi dodatnim mogućnostima pomoću plugin-ova.

Za iscrtavanje okvira prozora Compiz koristi male nezavisne programe, dekoratore, dva glavana dekoratora su gtk window decorator i kde window decorator.
Compiz će najviše odgovarati korisnicima koji žele window manager sa puno mogućnosti i veoma složenim i kvalitetnim grafičkim efektima.

Što se tiče krojenja ovog window manager-a po svom ukusu ono se najjednostavnije postiže odabirom odgovarajućih plagin-ova, čije se finije podešavanje može obaviti pomoću CompizConfig Settings Manager-a koji predstavlja grafički alat za modifikovanje konfiguracionih fajlova.

http://www.compiz.org/

compiz-screen


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167