Xfce 4.8

xfce-logoXfce je radno okruženje koje za cilj ima da odmeni glomazna okruženja kao što su GNOME i KDE i da korisnicima pruži sistemski nezahtevno okruženje a da pri tome ne žrtvuje izgled ili funkcionalnost.

Ovo okruženje je zasnovano na GTK+ 2 toolkit paketu, kao i GNOME, ali za razliku od GNOME okruženja koristi svoj window manager, Xfwm, koji poseduje skup aplikacija pomoću kojih ga je u potpunosti moguće konfigurisati bez direktnog pristupa konfiguracionim fajlovima, što dosta olakšava upotrebu samog okruženja.

Xfce je u toku svog razvoja doživeo mnogo promena, a najbitnija promena je bila prelazak sa XForms Common Environment toolkit paketa, po kom je i dobio početni naziv XFCE, na GTK+ što je pored tehničkih prednosti sa sobom nosilo i prednosti u pogledu zakonitosti upotrebe samog okruženja.

Kako je poznato, XForms toolkit nije bio open source i njegova besplatna upotreba je bila moguća samo za ličnu, nekomercijalnu, upotrebu što je predstavljalo veliki problem za XFCE i njegovo integrisanje u postojeće open source projekte za koje je bio namenjen.

Sa pojavom GTK+ toolkit paketa i njegvom upotrebom u Xfce projektu rešeni su svi problemi oko upotrebe ovog okruženja u open source projektima, takođe skraćenica XFCE je izgubila smisao i prepravljena je u Xfce i trenutno nema nikakvo značenje.

Što se tiče samog okruženja, ono se odlikuje veoma preglednim dizajnom, prijatnog izgleda, koji dosta podseća na dizajn GNOME okruženja. Xfce okruženje je veoma jednostavno za upotrebu, njegova konfiguracija se u potpunosti može vršiti pomoću grafičkih alata koji se isporučuju uz njega, što smanjuje mogućnost kod manje iskusnih korisnika da izazovu nenamerne greške i ubrzava sam proces konfigurisanja okruženja. Kako Xfce koristi GTK+ toolkit, on ima ugrađenu podršku za GTK teme, kao i podršku za upotrebu GNOME Panel plugin-ova.

xfce4-screenshot1

thunar

Thunar je file manager koji Xfce koristi, veoma dobro je integrisan u samo okruženje, i kao i ono napisan je uz pomoć GTK+ toolkit paketa, sa ciljem da bude što nezahtevnij, ali opet da bude veoma funkcionalan i jednostavan za upotrebu.

Xfce panel je standardni panel koji dolazi u paketu ovog okruženja, dosta podseća na GNOME Panel i pruža sličan skup plugin-ova, koji se pored plugin-ovima za Xfce panel može proširiti i dodatnim GNOME Panel plugin-ovima.

Trenutna verzija ovog okruženja je 4.8, koristi GTK+ 2 toolkit i njen cilj je, pored prethodno navedenih osnovnih ciljeva ovog okruženja, da bude modularna, odnosno da korisniku da mogućnost da instalira potpuno okruženje, ili da po želji izostavi ili doda pojedine delove okruženja kako bi ga prilagodio svojim potrebama.

Više o ovom okruženju možete saznati na: http://www.xfce.org/

Ovo okruženje možete preuzeti sa: http://www.xfce.org/download

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167