Mandriva Linux

MandrivaMandriva Linux je Linux distribucija nastala spajanjem francuske Mandrake i brazilske Conectiva Linux distribucije.

Odlikuju je stabilnost i prilično dug period podrške, desktop varijanta ima podršku od 18 meseci, dok server varijanta ima podršku do bar 5 godina nakon njenog zvaničnog objavljivanja.

Pored ovog Mandriva Linux se odlikuje i jednostavnim i preglednim grafičkim okruženjem, što je postignuto upotrebom KDE Plasma Desktop okruženja i posebne KDE teme razvijene specijalno za ovu Linux distribuciju.

Kako bi se upotreba ove distribucije još više olakšala u nju je dodat i Mandriva Smart Desktop koji daje razne mogućnosti od kojih je najzanimljivija pretraga datoteka po vremenu njihove upotrebe, što znači da ćete moći da nađete željenu datoteku čak i ako samo znate vreme kada ste joj zadnji put pristupili, ovo ne samo da Vam daje olakšan način za pretragu, već Vam daje i lep pregled svih dešavanja vezanih za datoteke na vašem računaru.

mandriva-screenshot

Kao i većina Linux distribucija i Mandriva Linux dolazi uz standardni paket aplikacija u koji ovde spadaju Firefox 5.0.1 web browser, LibreOffice, paket kancelarijskih programa, kao i još neke aplikacije neophodne za svakodnevnu upotrebu. Pored već instaliranih aplikacija tu je i veliki broj aplikacija koje se mogu naknadno instalirati, Mandriva Linux koristi RPM pakete i dolazi uz urpmi package manager koji je namenjen za rad sa ovim paketima, takođe tu je i Rpmdrake, grafički package manager, za Mandriva Linux.

Trenutna stabilna verzija ove distribucije je: Mandriva Linux 2011.

Minimalna konfiguracija neophodna za pokretanje ove distribucije je:

  • 640MB RAM memorije
  • 8GB praznog prostora na HDD-u

 

Više o Mandriva Linux distribuciji možete saznati na: http://www.mandriva.com/

Mandriva Linux možete preuzeti sa: http://www.mandriva.com/en/downloads/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167