MeeGo: Propast ili novi početak

Svi koji su pratili razvoj Linux distribucija namenjenih za mobilne uređaje sigurno su uočili jedan veoma ozbiljan projekat, MeeGo. Ovaj projekat je za razliku od drugih u potpunosti bio fokusiran na sve vrste prenosivih urđaja počevši od netbook računara preko tablet računara pa sve do mobilnih telefona i jedino je on po svom interfejsu i funkcionalnosti bio u potpunosti prilagođen za ove tipove uređaja.

 

Ono što je davalo pokretačku snagu ovom projektu jeste bila velika zajednica koja je stajala iza projekta i koja je sa svakom novom verzijom drastično unapređivala mogućnosti ovog projekta.

Kako je MeeGo bio u potpunosti zasnovan na Linux kernelu i kako je mogao da koristi sve programe razvijene za Linux njegov razvoj je bio relativno jednostavan i najviše se svodio na optimizaciju kernela i postojećih programa za upotrebu na uređajima kao što su mobilni telefoni ili tablet računari, takođe jedan od delova MeeGo distribucije kojem je posvećeno dosta pažnje bio i je njegov interfejs koji je u potpunosti bio zasnovan na QT APIu što je razvojnom timu dosta olakšavalo posao a korisnicima davalo veoma prijatan i jednostavan interfejs za upotrebu.

meego-screenshot

Mnogi se onda mogu pitati zašto bi projekat poput ovog moga propasti ili ko je odgovarn za njegovu propast. U objašnjenju koje je dato za obustavljanje razvoja MeeGo projekta stoji da je glavni razlog za to pojava HTML5 standarda i mogućnost njegove upotrebe za jednostavnij razvoj Linux distribucija za mobilne uređaje, takođe navedeno je i to da se ohrabruju svi korisnici, kao i pripadnici razvojnog tima da pređu na novi Tizen projekat koji je najvećim delom zasnovan na HTML5 standardu i koji bi trebalo da predstavlja budućnost MeeGo projekta.

Ovo obaveštenje veliki deo zajednice je dočekao sa razočarenjem, jer svega nekoliko meseci nakon što je MeeGo postao stabilan i siguran projekat dolazi do njegovog ukidanja i raspada, takođe mnogi pripadnici razvojnog tima se ne slažu da budućnost MeeGo Linux distribucije ležu u upotrebi HTML5 standarda za njen razvoj, jer bi to zahtevalo potpuni redizajn čitave distribucije i ponovni početak razvoja, mnogi takođe smatraju da Tizen i MeeGo treba da se razvijaju odvojeno jer se njihove ideologije razlikuju.

Bilo kako bilo sudbina MeeGo projekta je i dalje neizvesna dok je Tizen projekat jošuvek u ranim fazam razvoja, tako da jošuvek nije dostupan za upotrebu, što MeeGo projektu daje još malo veremna da nastavi da živi.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167