Pet dodataka za Vaš desktop

Ovde smo izdvojili pet korisnih dodataka za svaki Linux desktop, njihova upotrebljivost varira i za njih sigurno postoje mnoge alternative ali mi smo odabrali one koje možete naći u većini ako ne u svim Linux distribucijama.

 

 

 

5. Xpad

Svima su nam poznati žuti lepljivi listići koji se često nalaze zalepljeni za monitore, frižidere i ostale uređaje koji su u čestoj upotrebi, namena ovih listića je naravno da prenesu poruke ili da obaveste ostale o nečem važnom, i ma koliko ovaj princip bio primitivan, veoma je efikasan. Xpad opnaša ove listiće, poruke, ili kako god već želite da ih nazovete, i daje Vam mogućnost da ih "lepite" po Vašoj radnoj površini kako biste ostale korisnike obavestili o nečemu ili kako biste podsetili sebe na nešto. Kako je ovaj program krajnje jednostavan on nema neki veliki skup podešavanja, moguće je promeniti boju pozadine, boju teksta i font, takođe moguće je i zaključati poruke lozinkom tako da im ostali korisnici ne mogu pristupiti.

xpad


4. Parcellite

Parcellite je jednostavan clipboard manager program koji Vam u svakom momentu daje prikaz trenutnog sadržaja u clipboard memoriji i mogućnost upravljanja tim sadržajem. Mali broj podešavanja koji poseduje ovaj program daće Vam mogućnost da donekle uredite prikaz clipboard sadržaja.

parcellite


3. Conky

Conky Vam daje na uvid detaljan grafički i tekstualni prikaz upotrebe sistemskih resursa u realnom vremenu. Podešavanje prikaza ovih podataka vrši se direktno u konfiguracionom fajlu, ovakav pristup Vam daje potpunu kontrolu nad svakim delom programa, ali zato žrtvuje jednostavnost upotrebe, tako da za neiskusnije korisnike podešavanje ovog programa može biti nešto teže od očekivanog.

conky


2. Tilda

Tilda je nestandardni terminal emulator, za razliku od drugih na koje ste navikli, Tilda se pokreće samo jednom a potom čeka da određeni taster bude pritisnut kako bi se aktivirala, ideja za ovakav pristup potekla je iz video igara koje poseduju terminale koji se spuštaju sa vrha ekrana, kao npr. u video igri Quake. Prednost Tilda terminal emulatora u odnosu na druge je u tome što nema gubljenja vremena na pokretanje terminal emulatora. Tilda poseduje širok skup podešavanja pomoću kojih ovaj terminal emulator možete u potpunosti prilagoditi sopstvenim potrebama.

tilda


1. Gnome DO

Gnome DO predstavlja pametan pretraživač i interpretator komandi, za razliku od drugih sličnih programa Gnome DO poseduje veliki skup algoritama za pretragu, koji ne samo da pretragu čine bržom i preciznijom već je i prilagođavaju korisniku. Prilagođavanje pretrage se vrši na osnovu najčešćih pretraga, ako na primer često koristite određeni program biće dovoljno da samo upišete početno slovo naziva tog programa kako biste ga pokrenuli, isto tako, ako često posećujete određeni web sajt posle izvesnog vremena biće dovoljno da unesete samo početna slova adrese ili naziva tog web sajta i da mu automatski pristupite. Zbog ovakvih mogućnosti Gnome Do dosta ubrzava i olakšava rad na računaru i predstavlja jedan od neizbežnih dodataka za Vaš desktop.

gnome do

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167