CrunchBang

CrunchBang je nezvanični ogranak Debian Linux distribucije koji je nastao sa ciljem da se obezbedi brz operativni sistem koji zarad svoje brzine neće žrtvovati moderan izgled i napredne mogućnosti koje nude druge Linux distribucuje.

Ova distribucija za window manager koristi Openbox, zbog čega i zahteva dosta manje sistemskih resursa u odnosu na standardnu Debian distribuciju, takođe za razliku od Debian distribucije CrunchBang ne koristi GNOME kao radno okruženje već koristi više različitih elemenata sistemski nezahtevnih okruženja, pa tako umesto da koristi standardni GNOME file manager, Nautilus, CrunchBang koristi Thunar, kao panel koristi Tint2 koji je zamena za glomaznij GNOME Panel.

crunchbang-screenshot

Kako je CrunchBang izveden iz Debian distribucije on koristi iste instalacione pakete i isti package manager, APT, tako da korisnici koji su navikli na Debian ili Ubuntu ne bi trebalo da imaju problema sa prelaskom na ovu distribuciju.

Iako je CrunchBang razvijen kao brža i lakša varijanta Debian distribucije on nije namenjen za starije računare, naravno ovo ne znači da ga nije moguće koristiti na starijim računarima, već samo da je pad brzine rada ove distribucije siguran u tom slučaju.

crunchbang-screenshot2

Trenutna stabilna verzija ove linux distribucije je: CrunchBang 10 Statler.

Više o CrunchBang Linux distribuciji možete saznati na: http://crunchbanglinux.org/

CrunchBang možete preuzeti sa: http://crunchbang.org/download/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167