LibreOffice

libreofficeLibreoffice je potpuno besplatan paket kancelarijskih programa, nastao je iz poznatog OpenOffice projekat sa ciljem da zauvek ostane besplatan i opensource projekat.

Kao i svi vodeći kancelarijski paketi i LibreOffice u svom paketu alata sadrži programe za obradu teksta, tabela, pravljenje prezentacija, za crtanje diagrama i drugih grafičkih elemenata, upotrebu baza podataka, kao i program koji daje mogućnost pisanja složenih matematičkih formula.

Po svojoj upotrebljivosti i naprednosti LibreOffice se može porediti sa bilo kojim komercijalnim paketom kancelarijskih alata, za razliku od većine komercijalnih paketa koji pokušavaju da zaštite i nametnu svoj monopol upotrebom zatvorenog koda i sopstvenih formata za pamćenje sadržaja, LibreOffice koristi međunarodno standardizovani otvoreni dokument format, poznatiji pod skraćenicom ODF, ovo naravno ne znači da formati komercijalnih kancelarijskih paketa nisu podržani, LibreOffice ima ugrađenu podršku i za njih, pa je tako moguće, na primer, čitati dokumente napravljene u MS Word-u ili sačuvati dokumente napravljene uz pomoć LibreOffice paketa tako da ih Microsoft Office paket prepoznaje.

LibreOffice je u potpunosti prilagođen srpskom govornom području tako da korisnici koji su navikli na srpski interfejs neće imati problema u snalaženju tokom upotrebe LibreOffice paketa.

U standardnom LibreOffice paketu nalaze se programi:

Writer - program za obradu teksta, koji po svom izgledu dosta podseća na OpenOffice Writer i MS Word, pored mogućnosti da čita i zapisuje dokumente u ODF formatu ima mogućnost da to čini u formatima koje prepoznaje MS Word, po svojoj upotrebljivosti, u poređenju sa komercijalnim programima iste namene, nema nikakvih nedostataka.

libreoffice-writer

Calc je program za obradu i pravljenje tabela kao i pravljenje raznih proračuna, može se povezati sa bazom podataka i koristiti za prikaz sadržaja baze i njenu upotrebu, veoma je sličan OpenOffice Calc i MS Excel programu, takođe i on ima mogućnost da čita i piše dokumente u formatu prepoznatljivom za MS Office paket.

librepffice-calc

Impress je program za pravljenje prezentacija, po izgledu i funkcionalnosti liči na OpenOffice Impress i MS PowerPoint.

libreoffice-calc

Draw je namenjen za crtanje diagrama, blok šema i ostalih grafičkih elemenata koji mogu naći kasniju primenu u drugim dokumentima ili kao samostalni dokument za upotrebu. Sličan ovom programu je OpenOffice Draw.

libreoffice-base

Base je program namenjen za pravljenje i upotrebu baza podataka, kao i za dizajniranje interfejsa za upotrebu baza podataka, njegova paralela su OpenOffice Base i MS Access.

libreoffice-base

Math je program za kreiranje složenih matematičkih formula, sličan je na OpenOffice Math.

libreoffice-math

LibreOffice je dostupan za Linux, Mac OS i Microsoft Windows operativne sisteme.

Više o LibreOffice paketu kancelarijskih programa možete saznati na: http://sr.libreoffice.org/

LibreOffice možete preuzeti potpuno besplatno sa: http://sr.libreoffice.org/preuzimanje/
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167