Zaštita podataka

Zastita podatakaNikada ne znate kako i kada može da se desi katastrofa na Vašem računaru. Postoji mnogo načina da se jednostavno hard disk ošteti i vi ostanete bez važnih podataka. Na primer, dodje do nestabilnosti u snabdevanju električnom energijom sa mreže, napajanje koje imate je lošijeg kvaliteta i desi se neka nezgoda koja pogodi hard diskove koji su inace veoma osetljivi. Šta ako se ovo stvarno desi? U ovom članku ćemo Vam objasniti šta bi trebalo uraditi ako dodje do oštećenja veoma važnih podataka bilo da su lični ili podaci Vaše firme.

 

Ukoliko ne znate šta da radite, ne pokušavajte nešto neprovereno!

Ako koristite RAID sistem pamćenja podataka i ako niste u potpunosti upoznati sa njim, nebi trebalo da pokušavate bilo šta, ostavite profesionalnim ljudima da procene štetu i pokušaju akciju vraćanja podataka. Nikada nemojte otvarati hard disk zato što je za to potrebna potpuono izolovana i čista prostorija bez prašine, zato što najmanje zrno prašine može potpuno da uništi hard disk. Potpuno izlovana prostorija podrazumeva i regulisanu relativnu vlažnost vazduha kao i temperaturu.

 

Ako Vaš hard disk pravi neuobičajenu buku, isključite ga!

Ukoliko se iznenada pojavi čudan zvuk pri radu hard diskova to je sigurno pokazatelj da postoji neko fizičko oštećenje, pa samim tim može doći do trajnog gubljenja podataka uzrokovanog katastrofom nastalom zbog fizičkog oštećenja.

 

Ukoliko se hard disk iznenada isključi samostalno, ostavite ga isključenog!

Ako dodje do prekida napona napajanja i hard diskovi se isključe, a potom primetite nepravilnost u radu, bilo bi poželjno da ih ostavite tako i obratite se stručnom licu, jer u suprotnom može doći do trajnog oštećenja i gubitka podataka.

 

Pre nego što se katastrofa uopšte dogodi.

Informacije u ovom delu članka mogu biti kasne da Vam pomognu sa trenutnim problemima, ali ako Vaši hard diskovi još uvek rade i niste imali nikakve probleme, onda pratite sledeće savete.

  • Izbegavajte postavljanje računara ili RAID storage servera blizu izvora vode ili bilo kakve druge mogućnosti da vlaga prodre unutar kućišta.
  • Obraćajte pažnju na S.M.A.R.T. upozorenja i obaveštenja. S.M.A.R.T. je skraćenica od „Self-monitoring Analysis and Reporting Technology“ što u prevodu znači „Tehnologija za Samoprateću Analizu i Izveštavanje“. Ova tehnologija će Vas obavestiti ukoliko dodje do nepravilnosti u radu Vaših hard diskova. Kako biste koristili i očitavali informacije koje dolaze od S.M.A.R.T. tehnologije, morate imati odgovarajući softver bilo da je u pitanju RAID server ili običan računar.
  • Koristite zaštitu od prenapona kao i UPS. Ovo će sigurno mnogo doprineti zaštiti Vaših hard diskova i naravno podataka.

 

Iako nije moguće predvideti bilo kakvu potencijalnu katastrofu kada je u pitanju čuvanje osetljivih podataka, moguće je pripremiti se i preduzeti tehničke mere u cilju zaštite podataka. Postoje određene firme koje se profesionalno bave spašavanjem podataka i procenom nastale štete, pa ako ste u problemu, pokušajte da nađete i kontaktirate neku od njih.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167