Kako narezati operativni sistem (Bootabilan disk)

Bootable DiscU ovom tutorijalu objasnićemo Vam kako da pravilno narežete operativni sistem na CD/DVD koji se može pokrenuti za instalaciju sistema. Prvo što Vam je potrebno jeste ISO fajl u kom su zapakovani podaci i fajlovi operativnog sistema. U ovom tutorijalu koristićemo jednu od poznatih linuks distribucija, a to je Slackware 14.0. Druga stvar koja će Vam biti potrebna je Nero Burning ROM pomoću kog ćemo narezati DVD. Ukoliko ste nabavili ove dve glavne stvari i naravno posedujete CD/DVD rezač i disk, možemo da počnemo sa upustvom.

Pretpostavljamo da ste već instalirali Nero Burning ROM tako da možete krenuti sa daljim upustvima iz ovog tutorijala.

1. Otvorite direktorijum u kom se nalazi .ISO fajl od operativnog sistema, zatim kliknite desnim klikom miša na njega i idite na Open With (Otvori pomoću) gde će Vam se da desne ili leve strane prikazati programi pomoću kojih možete da otvorite Vaš ISO fajl. Ovde odaberite program Nero Burning ROM i sačekajte da se pokrene.

bootabilan disk - iso

2. Pošto ste otvorili ISO preko Nero Burning ROM prikazaće Vam se prozor sa podešavanjima. U gornjem levom uglu odaberite vrstu diska koji režete. Disk na koji režete zavisi od veličine ISO Fajla. Na običan CD možete narezati operativni sistem koji je manji od 700MB, dok na DVD može stati 4.7GB. U ovom slučaju to je DVD. Sada Kliknite na jezičak Burn koji se nalazi u gornjem delu prozora pored Info (slika ispod).

Burn Compilation

3. Ovde ćete pod opcijama Action odabrati dve stavke, a to su

a) Write

b) Finalize Disc (No further writing possible!)

4. Pod opcijama Writing odaberite brzinu upisivanja podataka (Writing Speed) na disk. Ne bi bilo preporučljivo da za brzinu upisa stavljate više od 16x.  Broj kopija (Number of copies) je stavljen na 1 što je uvek podrazumevana vrednost, ukoliko hoćete više kopija povećajte ovaj broj.

opcije

5. Sada jednostavno kliknite na Burn dugme i proces rezanja diska će otpočeti i trajati određeno vreme u zavisnosti od veličine ISO fajla i brzine rezanja. Proces i napredak rezanja diska možete pratiti u Progress Bar-u koji će Vam se prikazati prilikom rezanja.

Burn

6. Kada se rezanje završi dobićete informaciju o tome. U prozoru koji Vam se pojavi posle uspešnog rezanja diska kliknite na OK i zatim izađite iz programa, disk bi trebalo da bude izbačen sam ukoliko je uspešno narezan.

Progress

7. To bi bilo to, sada imate pravilno narezan Bootabilan (Butabilan) disk sa kog možete pokrenuti instalaciju narezanog operativnog sistema.

Tutorial By itextreme.org – Sva prava zadržana!

Komentari  

 
13
0
# Lana 03-05-2013 09:38
Hvala! :)
Odgovori
 
 
7
0
# Nikola 30-08-2014 13:05
Zivi bili vi nama :-) hvala vam puno
Odgovori
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167