Otvaranje portova na adsl ruteru

RouterČesto neke od korisničkih aplikacija koje rade preko interneta ne mogu da ostvare odredjene rezultate ili im je rad potpuno onemogućen zbog blokade portova koje koriste od strane firewall-a na ADSL ruteru. U ovom tutorijalu ćemo objasniti kako da otvorite port ("Forwardovanje portova" - Port Forwarding) na ADSL ruteru. Za primer korišćen je ADSL ruter tipa Intracom JetSpeed IAD-Wp2.

 

Prvo otvorite Vaš Web pretraživač i ulogujte se u ruter preko lokalne IP Adrese koja je u ovom slučaju 192.168.1.1. Napomena: Vaša IP adresa se može razlikovati u zavisnosti od Internet Servis Provajdera ili proizvodjača rutera.

Ukucajte adresu u link bar i kliknite Enter.

link bar

Sada će Vam se pojaviti stranica koja zahteva login kako bi pristupili podešavanjima.

login ruter

Ovde ukucajte password od rutera koji bi trebalo da ste dobili od provajdera prilikom kupovine usluge. U ovom slučaju Internet Servis Provajder je Telekom Srbija pa je ID: telekom i Password: telekom . U nekim slučajevima username i password može biti admin:admin, administrator:administrator, ime rutera itd...

Pošto ste se ulogovali dobićete web stranicu sa opcijama rutera. Na levoj strani nalazi se meni iz kog ćete izabrati opciju NAT i pod njom će Vam se otvoriti opcija Virtual Server. Vi naravno odaberite opciju Virtual Server.

router menu

Sada kad ste odabrali Virual Server opciju dobićete prozor kao na slici ispod:

Virtual Server podešavanja

U ovoj tabeli potrebno je prvo da unesete Vašu LAN IP adresu ispod naziva LAN IP Address. Potrebno je uneti samo završetak IP adrese kao što je prikazano na slici, na primer 2,3,4,5 zavisi koja je Vaša lokalna ip adresa računara u ovom slučaju to je 192.168.1.2. Sledeca opcija je Protocol Type. Ovde za protokol stavite TCP&UDP. LAN Port je Vaš port koji želite da otvorite kao i Public Port. Znači u polja za portove unesite Vaš port, neka to bude isti port i za LAN i za Public. Ispod opcije Enable čekirajte kvadratić i sačuvajte podešavanja tako što ćete kliknuti na Add dugme sa leve strane tačno u tom redu gde ste podešavali Vaš port. To bi bilo sve, Vaš port je otvoren i spreman za rad!

Napomena: Kod nekih verzija rutera potrebno je odraditi restart (reboot) rutera kako bi konfiguracija bila primenjena.

Komentari  

 
3
0
# Rebac 04-04-2013 17:44
Svaka cast majstore
Odgovori
 
 
2
0
# Stefan 17-05-2013 14:37
Znaci Hvala KRALJU !!! :)
Odgovori
 
 
0
0
# Dron 08-02-2014 07:40
"Kod nekih verzija rutera potrebno je odraditi restart (reboot) rutera kako bi konfiguracija bila primenjena."

Kod mene je baš taj ruter. Jel posoji način da se ovo izbegne?
Odgovori
 
 
2
0
# IT Extreme 07-05-2014 19:36
Mislim da na tom ruteru portovi neće biti "Forwarded" ukoliko se ruter ne restartuje, na nekima i radi. Zavisi i od verzije softvera koja se koristi na samom ruteru. Ali to Vam nije nikakav problem, ako otvorite port jednostavno idite na nešto kao što je Tools i zatim reset (nemojte samo vraćati na default configuration to će ga vratiti na fabrička podešavanja). Ruter će se posle restarta uključiti za minut...
Odgovori
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167