Formatiranje USB Flash memorije

usb flash drivePonekad Vaša flash memorija bude prepuna nepotrebnih podataka, virusa, grešaka koje se tiču samog upravljanja memorijom i slično tome. U ovom tutorijalu pokazaćemo Vam kako da najlakse prevaziđete gore navedene i slične probleme. Pokazaćemo kako da formatirate USB Flash mamoriju. Formatiranjem flash memorije možete se rešiti virusa koji se šire putem USB flash memorija. Virusi mogu biti uporni na ovakvim memorijama pogotovu zbog autorun.inf fajla u kome se nalaze komande za pokretanje i instalaciju virusa na Vaš računar. Obično su ovakvi fajlovi dobro sakriveni kao i sami virusi ali formatiranjem flash drajva potpuno se oslobadjate bilo kakvih virusa i sličnih pretnji.

Ubacite flash memoriju u usb port i otvorite My Computer.

usb1

Trebalo bi da vidite Vašu memoriju kao što je prikazano gore na slici. Sada kliknite desnim klikom miša na ikonicu USB Flash memorije i izaberite stavku Format.

usb2

Dobićete prozor sa opcijama za formatiranje. Najbolje je da opcije ostavite po defaultu tako kako su već izabrane i kliknete Start. Možete izabrati sistem datoteka koji ce Flash memorija koristiti u slučaju sa Windows sistemima to su FAT32 i NTFS. FAT32 je stari sistem datoteka (File System) koji je kompatabilan sa svim računarima dok je NTFS moderniji bolji ali ne baš toliko kompatabilan sa svim stvarima kao što je npr. slucaj sa instalacijom operativnog sistema sa flash memorije u kome je potrebno imati FAT32 File System. Ukoliko ste običan korisnik koji želi samo da koristi Windows i skladišti obične podatke na svojoj usb flash memoriji onda možete slobodno izabrati NTFS.

usb

Pošto ste odabrali Sistem datoteka (File System) kliknite na Start.

Dobićete prozor koji Vas upozorava da će sve datoteke na flashu biti obrisane.

usb warning format

Ako ste sigurni da nemate ništa važno kliknite OK.

Sačekajte da se formatiranje završi. Kada bude završeno dobićete poruku sa tekstom "Format Complete".

usb format complete

Sada kliknite OK i Close da zatvorite prozoričić sa opcijama za formatiranje.

Vaš Flash je sada uspešno formatiran i očišćen od virusa!

usb format flash

Tutorial by: www.itextreme.org

Komentari  

 
2
1
# Nikola 12-12-2013 18:28
Svaka cast,resio sam cas sve...pozdrav
Odgovori
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167