Vaš prvi C++ program

cppVaš prvi C++ program

Sve knjige i tutorijali o programiranju počinju programom koji se zove "Hello World" što u pravodu znači Zdravo Svete. Šta ovaj program radi ? Ovaj program na monitor ispisuje tekst "Hello World!"

 

 #include <iostream> using namespace std; void main() { cout << "\nHello World!\n"; //Ispisuje tekst; } 

#include uključuje biblioteku iostream.h koja se nalazi u jednom od direktorijuma vašeg kompajlera, u njoj je napisan kod za korišćenje nekih instrukcija u ovom primeru to je cout objekat koji se koristi za štampanje teksta na monitor.

Svaki C++ program ima funkciju main(). Funkcija je blok koda, koji obavlja jednu ili vise akcija. Obično funkcije pozivaju druge funkcije, ali funkcija main)= je posebna. Kada se Vaš program pokrene, main() se poziva automatski. Sve funkcije počinju otvorenom vitičastom zagradom { , a završavaju se zatvorenom }. Sve izmedju tih zagrada smatra se delom funkcije.

Da biste štampali tekst na ekran koristite reč cout praćenu operatorom izlazne redirekcije (<

Kod štampanja teksta sve što se nalazi iza " " navodnika se smatra običnim tekstom za ispisivanje osim što postoje odredjeni znaci za formatiranje teksta kao što su \n - novi red, \t - tabulacija i još mnogo drugih...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167