Rage

rageKonačno posle dužeg vremena Rage je stupio na scenu i kao delo id software razvojnog tima nije čudo da donosi razne tehnološke novine u polju grafike video igara. Najbitnija karakteristika id Tech 5 engine-a, koji Rage koristi, jeste upotreba mega texture tehnologije koja podržava teksture rezolucije do 128000x128000 piksela, što daje mogućnost generisanja veoma realističnih velikih otvorenih predela. Ovaj engine ima i podršku za dinamičnu smenu dana i noći kao i dinamičnu smenu vremenskih uslova.

Sam Rage koristi dosta tehnologija koje engine podržava, ali kako je id Tech 5 razvijan sa ciljem da bude prilagođen razvojnim timovima više nego samim igračima, što pre nije bio slučaj, neke od mogućnosti su izostavljene u igri, npr. dinamična smena dana, noći i vremenskih prilika.

Još jedna velika promena u odnosu na prethodne video igre, koje je id software sa puno uspeha plasirao na tržište (npr. Quake i Doom serijali), jeste i to da Rage nije čista FPS igra već da spaja dosta žanrvoa, tako da se dobija neka vrsta hibridnog žanra koji obuhvata FPS žanr, koji je i dalje ostao centar same igre i najveći izvor zabave, i pojedine karakteristike RPG video igre sa elementima simulacije vožnje.

Iako igraču koji je navikao na id software klasike kao što su Qauke i Doom ovakva mešavina žanrova može delovati apsurdno i razočaravajuće, istina je ipak da to nije tako, i dalje je u jezgru same igri FPS žanr dok ga RPG elementi kao što su posedovanje sopstvenog inventara i mogućnost kupovine oružja i municije dopunjuju i dosta doprinose zanimljivosti same igre, takođe mogućnost posedovanja i nadogradnje sopstvenog vozila koje možete koristiti za putovanje, trkanje ili borbu predstavlja još jednu zanimljivost.

rage vehiclecombat

Priča koja prati samu igru i dalje je veoma jednostavna, kao i kod većine id software igara, mada je za razliku od prethodnih igara smeštena u postapokaliptičnom svetu koji vrvi od mutanata i raznih drugih nakaza koje su preživele udar asteroida.

Naime 2029. godine dolazi do udara asteroida "99942 Apophis" koji uništava 80% života na Zemlji, skoro 25 godina pre samog udara ovaj asteroid je bio detektovan, 2025. godine su počele pripreme za udar koje su podrazumevale izgradnju podzemnih kapsula u koje se smeštaju odabrane osobe različitih zanimanja i sposobnosti, kao i razne potrebštine neophodne za opstanak i obnavljanje Zemlje, ovaj projekat nazvan je "Ark". Avgusta 2029. počinje izvršavanje projekta "Ark", decembra 2029. dolazi do udara asteroida. Posle više od jednog veka, odnosno 2135. godine sistemi za izdržavanje života u kapsuli počinju da propadaju i tada dolazi do budjenja preživelih, pri budjenju iz dubokog sna glavni lik video igre saznaje da je jedini preživeli iz grupe koja je bila u njegovoj kapsuli i biva primoran da napusti oštećenu kapsulu u pokušaju da preživi i sazna više o dešavanjima pre njegovog budjenja.

Sve u svemu Rage predstavlja jednu veoma zanimljivu video igru sa neverovatnom grafikom i veoma dobro spojenim FPS i RPG žanrom u jedan hibridni žanr. Za pohvalu je takođe i veštačka iteligencija protivnika koji su sposobni da prate gde nišanite, pa će se stoga truditi da, čim primete da su Vam na nišanu, nadju bilo kakav zaklon, veoma dobro je odradjena i veštačka inteligencija na grupnom nivou što zanči da će protivnici često pokušavati da vas opkole ili da vas na neki način zavaraju kako bi vas izvukli na otvoreno.

Rage će biti dostupan na PS3, XBOX 360 i Microsoft Windows platformami.

Poželjna PC konfiguracija:

  • Intel Core 2 Quad procesor
  • 4GB RAM memorije
  • GeForce 9800 GTX grafička kartica
  • 25 GB slobodnog prostora na hard disku

Više informacija možete pronaći na: http://www.rage.com/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167